Naše studentice s hvalevrijednom idejom sudjelovale na Startup natjecanju u Novom Sadu

U okviru Tempus projekta „iDeaLab“ u tjednu od 24.10. do 30.10.2016. godine tri studentice Visoke škole Nikola Šubić Zrinski: Ivana Kukec, Jasmina Mrvoljak i Nikolina Žiljak imale su priliku sudjelovati na Startify7 treningu i natjecanju za inovativne ideje i startupove te su u oštroj konkurenciji osvojile 1. mjesto. Nakon toga, okušale su se s razvijenom idejom na drugom natjecanju – Start-up Weekend Novi Sad – gdje su osvojile odlično 4. mjesto.

Startify7 je natjecanje kojem prethodni dvodnevni trening, vođen je od strane gospođe Kate Penny sa Sveučilišta u Sheffieldu (UK), a cilj mu je da studenti razviju i testiraju svoje poduzetničke ideje u unaprijed zadanom tematskom području. Ovog je puta kao tematsko područje izabrano zdravstvo i zdravstveni sustavi. Naše studentice razvile su hvalevrijednu ideju – Golden Drop – mobilnu aplikaciju koja služi za povezivanje transfuzijskih zavoda i darivatelja krvi na način da se baze darivatelja digitaliziraju te da se transfuzijskim zavodima da mogućnost direktne komunikacije s darivateljima u slučaju manjka zaliha određene krvne grupe. U oštroj konkurenciji, naše studentice su razvile ideju u svega dva dana i osvojile 1. mjesto, nakon čega su se odlučile okušati i na drugom natjecanju – Start-up Weekend Novi Sad.

Start-up Weekend je 54-satno intenzivno natjecanje razvijeno od strane Googlea koje omogućuje svim inovativnim timovima da svoje ideje pretvore u stvarnost. Natjecanje je započelo u petak na večer kada su timovi morali prezentirati svoje ideje (tzv. pitch) te su se najbolje ideje odabrale za daljnju razradu za finalni događaj koji je završio proglašenjem pobjednika u nedjelju na večer. Naravno, naše su studentice prepoznate kao jedne od najboljih ušavši među top 11 ideja te su dobile priliku do kraja razviti svoju ideju s mentorima iz različitih područja. Pripalo im je 4. mjesto što je fenomenalan rezultat s obzirom na oštru konkurenciju iz cijele regije i činjenicu da su samu ideju razvile od nule do razine prototipa u svega nekoliko dana.

Kao mentorska pratnja našim studenticama podršku su pružali Marina Nikolić i Dimitrije Milojević koji su posebno pohvalili studentice i njihovu motiviranost.

Najveća je vrijednost ovih događanja promoviranje inovativnosti i start-up kulture među studentskom populacijom, a upravo su naše studentice pokazale kako se dobra ideja može pretvoriti u stvarnost u samo nekoliko dana.

Čestitke našim studenticama, veselimo se i budućim nastupima na sličnim natjecanjima!