BROJNE UČENIČKE I STUDENTSKE AKCIJE PROVODE SE U ONLINE OKRUŽENJU

I dok se većina državnih akcija i natjecanja za učenike obustavlja, Udruga Poduzetni našla je načina da provede akcije u online okruženju

Udruga Poduzetni, Europska poslovna škola Zagreb  – visoko učilište za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje i Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski pronašli su načina da angažiraju studente, održe interaktivnost i dobre projekte te akcije odviju u online okruženju. Društvena izoliranost potaknuta epidemijom virusa COVID-19 spriječila je i odgodila brojna događanja, pa tako i učenička i studentska natjecanja. Iako je društveno okupljanje i društveni kontakt spriječen, Udruga Poduzetni proaktivno je pristupila cijeloj situaciji i brojne planirane akcije provode se u online okruženje.

Tako se protekla dva tjedna održala popularna učenička akcija „Poslovni izazov“ koja je prilika srednjoškolcima diljem Hrvatske da pokažu svoja kreativna rješenja i svoj poduzetnički duh. Akcija se održava proteklih 9. godina te se ove godine, zbog navedene društvene situacije, preko 20 škola diljem Hrvatske odazvalo akciji u online okruženju. Među svim finalistima, jedan tim se posebno istaknuo te je osvojio mjesto pobjednika Poslovnog izazova 2020., a to je tim „Eko bike“, Ekonomske i upravne škole Osijek. Tako su pobjednici osvojili besplatnu trogodišnju školarinu na Europskoj poslovnoj školi Zagreb.

Tako se, osim Poslovnog izazova, provodi humanitarna akcija „Jedno pismo-jedan osmijeh“ kojom se želi s jedne strane angažirati učenike i studente da napišu pismo podrške ili čestitku za Uskrs te da time razvesele starije i nemoćne kojima ovog Uskrsa treba podrška i lijepa riječ. A kupnjom takvog pisma ili čestitke doniraju se sredstva svim stradalima u nedavnom razornom zagrebačkom potresu. Ova akcija se provodi u partnerstvu s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, te pod snažnim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Grada Zagreba. Glavni sponzor cijele akcije je Školska knjiga.  

Osim humanitarne akcije, paralelno se i provodi 18. po redu Međunarodni sajam vježbeničkih tvrtki i to ove godine također u online okruženju. To je još jedna prilika da se učenici organiziraju, da pokažu svoje znanje i kreativnost te snalažljivost i da se prilagode okolnostima online natjecanja.

Navedeni projekti primjer su mogućnosti prilagodbe studentskih i učeničkih akcija online okruženju te nastavku provedbe projekata koji mlade ljude angažiraju, koji potiču njihovu kreativnost, inovativnost i međusobnu suradnju u ovom trenutnom vremenu društvene izoliranosti. Popis svih akcija, učeničkih i studentskih projekata možete pratiti direktno na web stranici Udruge Poduzetni: http://www.udruga-poduzetni.hr/