Kako se organizirati i raditi od kuće?

Voditelj razvoja i međunarodne suradnje dr.sc. Lucijano Jakšić koji je u jedno zaljubljenik u online tečajeve, suprug i otac dvoipogodišnjeg sina donosi nekoliko savjeta za organizaciju rada od kuće.

Prije svega uspješno studiranje na daljinu pretpostavlja da imate neometan pristup internetu i raspoložive vremenske segmente od po najmanje sat vremena kako biste mogli neometano obraditi pojedine cjeline ili njihove dijelove.

Ne treba zanemariti da neki od nas bolje funkcioniraju vrlo rano ujutro, prije podne, poslije podne, predvečer ili kroz noć.

Kako biste preciznije odredili jeste li možda „noćna“ ptica preporučuje programčić s kojim to možete ustanoviti “Less doing peek time”.

Budući da se studenti ugrubo mogu podijeliti na one koji si mogu sami organizirati vrijeme i na one koji moraju voditi brigu o suživotu s ukućanima te učenje pažljivo organizirati, donosi savjete za jedne i za druge.

  1. Samci – rješavanju fakultetskih obveza pristupiti što ranije.

Ako je zadatak velik onda ga razlomite na manje korake kojima ćete doći do cilja. Za svaki dan si postavite minimum vremena koje ćete odvojiti za učenje s kojim ćete biti zadovoljni odnosno imati osjećaj da napredujete svaki dan. Ako je potrebno postavite si alarm na telefon koji će Vam reći da sve ostalo u tom trenutku treba pustiti i krenuti na učenje. Ukoliko zadržite tu rutinu primijetit ćete da se u trenucima odmora možete s većim zadovoljstvom prepustiti filmu, hobiju ili nečem drugom što vam donosi zadovoljstvo.

  • Studenti koji žive u zajednici, djecom, u malom ili dijeljenom prostoru – imaju dodatni izazov jer vjerojatno imaju ograničenja u pristupu računalu, optimalnoj radnoj atmosferi i čestim prekidima u radu.

Vi stojite pred izazovom da si kreirate dovoljno vremena za učenje a to podrazumijeva promjene dnevnih rutina. Ukoliko možete, uvedite praksu ranijeg lijeganja te uz san od 7 do maksimalno 8 sati krenite s učenjem prije 6 sati ujutro. Idealno bi bilo ustati u 5, obaviti rutine kao što su tuširanje mlakom vodom započeti rad uz kavu i napraviti dio posla za taj dan prije nego li se drugi probude. Često se na ovaj način može osloboditi i do 2 sata vremena za rad. Za one koji rade u drugom dijelu dana jedini mogući način izolacije je korištenje slušalica i puštanje nekog oblika tzv. „bijele buke“ koja izolira vanjske zvukove i vrlo efikasno podiže fokus već nakon par minuta. Na YouTube imate mnogo raspoloživih bijelih pomagača poput 10 satne snimke međuzvjezdanog šuma koji vas može i dodatno inspirirati u radu.

Sve u svemu, u kojem god aspektu jeste, dobra organizacija radnog vremena je nužna da biste bili učinkoviti te da biste svoje zadatke uspješno izvršili. Iz trenutne situacije izvucimo maksimum, budite moderni i inovativni te poduzetni, naravno.

#Europskaposlovnaškolazagreb #EBUS #moderaninovativan