Savjeti za učenje i odličnu pripremu za predrokove u online okruženju

Na EBUS-u smo u posljednjem tjednu drugog nastavnog ciklusa u ovom semestru. Pred studentima je izazov završavanja kolegija, studentskih zadataka, kao i priprema za online pred-rokove.

Prodekan za nastavu, Danijel Knežević donosi savjete za učenje „iz prve ruke“ koji će vam svakako pomoći u pripremi za e-pred-rokove:

–          Pronađite svoje mjesto za učenje  – nekome je potreba potpuna tišina dok uči, netko voli učiti u prostoriji punoj ljudi (primjerice, u blagovaonici ili dnevnoj sobi), a postoje još razna mjesta koja mogu biti prikladna za učenje. Nije bitno koje je mjesto, bitno da je ono prilagođeno vašem načinu funkcioniranja.

–          Pokušajte učiti odmah ujutro, dok vam misli nisu zaokupljanje drugim stvarima. Ako niste jutarnji tip, možete učiti i popodne i predvečer, ali ne bi bilo loše prije toga kratko odmoriti i odspavati kako biste razbistrili misli.

–          Nemojte učiti gladni – u tom slučaju će vam fokus biti usmjeren na želudac, a ne na ono što učite. Ali nemojte se ni prejedati prije učenja – u tom slučaju ćete vjerojatno biti pospani i bez potrebnog elana.

–      Kada pronađete malo vremena za sebe ili navečer prije spavanja, razmislite o tome što ste taj dan pročitali i naučili.

–      Osim toga, mjesto za učenje treba biti i adekvatno osvijetljeno, adekvatne temperature i adekvatnih drugih vanjskih okolnosti.

–          Imajte jedan glavni izvor iz kojega učite, a dodatne izvore koristite kako biste utvrdili i proširili naučeno.

–          Učite redovito.

–          Slušajte predavanja, radite bilješke, pročitajte ih kada dođete doma ili nakon slušanja ako ste online student, pročitajte gradivo u knjizi i proučite prezentacije više puta. Što više puta nešto čujete, pročitate i zapišete, lakše će vam ostati u pamćenju.

–          Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti. Ne postoji gradivo koje se ne može svladati. Uz rad i trud možete ostvariti sve svoje ciljeve

Puno sreće u učenju i predrokovima želi vam vaš prodekan za nastavu, Danijel Knežević!