Studentski projekt EKObox – revolucionarno rješenje za problem razvrstavanja otpada

U sklopu 11. Smotre studentskih poduzeća i studentskih poduzetničkih inkubatora predstavio se i tim EKObox. Studenti Mihael Biškup i Nikola Plantić Tomašić osmisli su inovativni uređaj koji će riješiti problem nerazvrstanog otpada.

Upoznajte se s EKObox-om:

– O čemu je Vaš projekt, tj. koja je tema Vaše ideje?

Naš projekt rješava problem globalni problem nerazvrstavanja otpada, pomoću pametnog uređaja u obliku šesterostrane prizme. Nazvali smo je EKObox zbog toga što je naziv prepoznatljiv i internacionalan. Želimo napraviti jedinstveni uređaj koji će jednog dana biti sastavni dio svakog kućanstva. Uređaj bi imao nevjerojatni veliki postotak točnog razvrstavanja otpada. Uređaj dolazi sa 6 kanti u koju se razvrstava sljedeći otpad: plastika – žuta, papir – plava, bio otpad – smeđa, staklo – zelena, metali – siva te ostali otpad – crna boja. Pokušali smo odrediti kante univerzalno za svaku prigodu, ali i upotrebu.

– Što želite postići svojom idejom?

Cilj projekta EKObox je razvrstati nevjerojatno velike količine ostalog otpada u Hrvatskoj pa i u svijetu koji se potom može lakše reciklirati. EKObox projekt trenutno samo posjeduje želju za boljim razvrstavanjem otpada te vjerujemo da će jednog dana i doprinijeti rješavanju  globalnog problema otpada u svijetu.

– Koja je posebnost u Vašem projektu?

Polazeći od osobne frustriranosti i zabrinutosti vezano za problem otpada u svijetu, EKObox nudi jednostavno i funkcionalno rješenje za svako domaćinstvo, a to je učinkovito razvrstavanje otpada. EKObox tim posjeduje mentalitet zemalja zapadne Europe koje svakodnevno razvrstavaju otpad te tako pomažu na globalnoj razini. EKObox projekt želi se nametnuti u trenutni način ubrzanog života te olakšati svima razvrstavanje zbog ne znanje ili nedostatka vremena.