POČETAK NOVOG MEĐUNARODNOG OBRAZOVNOG PROJEKTA NA OSTAVŠTINI NIKOLE TESLE

U četvrtak, 5. studenog u 14 sati u Teslinom kabinetu Tehničkog muzeja Nikola Tesla održat će se svečano potpisivanje Sporazuma između Udruge Poduzetni i edukativnih partnera novog međunarodnog obrazovnog projekta „Tesla i mi“. Time će započeti odgojna, obrazovna, stručna, tehnička i znanstveno-istraživačka suradnja na realizaciji projekta “Tesla i mi – TIM”  međunarodni kamp za mlade s tehničkom i poduzetničkom idejom pod sloganom „Tesline inovacije – svjetske inspiracije”. Cilj projekta je promoviranje ostavštine Nikole Tesle te uvođenje inovacija u obrazovni proces (poduzetni STEAM) a inicijator je grad Gospić i udruga Poduzetni.

S ciljem promoviranja ostavštine Nikole Tesle te uvođenje inovacija u obrazovni proces, Grad Gospić i Udruga Poduzetni organiziraju ljetni Međunarodni kamp za mlade s tehničkom i poduzetničkom idejom za kolovoz 2021. godine pod nazivom „Tesla i mi – TIM“/“Tesla and Us – TAU“. Međunarodni kamp namijenjen je prvenstveno djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine iz STEAM područja i poduzetništva.

U projekt su se već uključili i obrazovni partneri: Tehničko veleučilište u Zagrebu, Europska poslovna škola Zagreb, Institut za obrazovanje za poduzetništvo, 1. tehnička škola Nikola Tesla  i Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski. Obrazovni partneri zaokružuju i samu viziju projekta, a to je povezivanje tehničkog aspekta kao i samog poduzetništva kroz koncept STEAM poduzetništva.

Vrijednost i nužnost TIM – međunarodnog kampa za djecu i mlade:

– U opuštenoj atmosferi i poticajnom okruženju polaznici s lakoćom i oduševljenjem reagiraju na tehničko-tehnološki poticaj temeljen na imaginaciji djela Nikole Tesle.

– Uz motivaciju i kvalitetnu edukaciju, polaznici neposredno i s lakoćom usvajaju nove tehničko-tehnološke i poduzetničke vještine u puno kraćem vremenu no što je to uobičajeno u redovitom nastavnom procesu.

– Poticajno okruženje, vrsni stručnjaci i pedagozi, motivirani polaznici, svi s jednakim žarom unapređuju svoje talente a zajedničkim radom i druženjem “bruse” svoje karakterne vrline i mane.

– Ovakvo okruženje izgrađuje samopouzdanje mladog čovjeka, pridonosi pozitivnoj slici o sebi i svijesti o važnosti usvajanja tehničko-tehnoloških i poduzetničkih znanja te potrebnoj disciplini i redovitosti rada.

Poduzetništvo i poduzetnici od ključne su važnosti za dugoročni razvoj i rast naše ekonomije, kao i zdravlje i prosperitet društva. U tom smislu su inovacije u procesu učenja ključ za poduzetnički rast i razvoj. Cilj ovog međunarodnog kampa je uvesti inovacije i učenje za poduzetništvo kao dio nastavnog procesa djece i mladih, da na temelju ostavštine Nikole Tesle svi polaznici rade na inovativnim projektima i na zanimljivim i korisnim radionicama.